Agurkas

Aprašymas – moliūginių šeimos augalų gentis, kilęs iš Indijos, o šiuo metų auginamas visoje Europoje, Pietrytinėje Azijos dalyje bei Centrinėje ir Šiaurės Amerikoje. Lietuvoje dažniausiai auginamas gruntinis trumpavaisis agurkas (ilgis 10-15 cm) bei ilgavaisis agurkas (ilgis apie 30cm, dažniausiai auginamas šiltnamiuose). Yra ir veislių auginamų kornišonams.(ilgis iki 7cm). Maistinė vertė – Savo maistinėmis savybėmis agurkas tai labai kukli daržovė. Turi negausų kiekį vitaminų ir mineralinių medžiagų. Labiausiai jis vertinamas dėl savo skonio. Agurkus galima valgyti žalius, raugintus (išsisaugo visi vitaminai ir mineralai) ir marinuotus (marinavimas acte sumažina maistinę jų vertę). Jie vertinami dietose, kuriomis siekiama numesti svorio, kadangi agurkai pašalina vandens perteklių organizme ir pagerina virškinimą. Taip pat jie turi organizmą valančių savybių ir puikiai tinka šlakų išvalymui. Dauguma mineralinių medžiagų ir vitaminų randasi žievėje. Žali agurkai yra sunkiau virškinamai nei rauginti agurkai. Agurkų nepatartina maišyti su kitomis daržovėmis, ypač su pomidorais ar paprika, kadangi dėl jų daržovės praranda daug naudingų maistinių savybių.

Vitaminai – Agurkai turi nemažą kiekį vitamino K ir nedidelius kiekius vitaminų A, C, B6.

Mineralinės medžiagos – Agurkuose yra nedideli kiekiai kalio, fosforo, kalcio, magnio, natrio.

Kaloringumas – kadangi 96 proc. agurko sudaro vanduo, jo kaloringumas yra labai mažas. 100 g. agurkų tai 8-14 kcal.

Įdomybės

  • Agurkai naudojami kosmetologijoje (agurkų ir žmogaus odos PH yra vienodas);
  • Agurko vidus gali būti net 6 C laipsniais šaltesnis nuo jo išorės temperatūros;
  • Jau nuo 2009 m Europos sąjunga nereguliuoja agurko užlenkimo kampo;
  • Baltarusijoje išrastas agurkų kombainas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *