Špinatas

Aprašymas – Špinatas tai burnotinų šeimos augalų gentis, kurioje dažnai auginama vienmetė daržovė – daržinis špinatas. Augalas 25-45 cm aukščio. Špinatai kilę iš Senovės Persijos. Į Europą jie viduramžiais pateko per Ispaniją, kur juos atvežė arabai. Europoje špinatai paplito tik XVI a.

Maistui vartojami tik jaunų špinatų lapai! Juos geriausia valgyti šviežius. Patiekalus iš špinatų būtina laikyti šaltai. Nesilaikant tų nurodymų – špinatuose kaupiasi žalingos sveikatai medžiagos.

Maistinė vertė – špinatai, kaip ir kitos žalių lapų daržovės, turi negausų baltymų ir angliavandenių kiekį ir praktiškai neturi riebalų. Ši daržovė vertinama dėl gausaus vitaminų ir mineralų kiekio. Iš špinatų lapų gaminami įvairūs patiekalai: salotos, sriubos, tyrės, apkepai, faršai ir pan.

Vitaminai – špinatai turi rekordinį kiekį vitamino K. 100 g špinato užtikrina 600% vitamino K dienos normos. Tai pat juose daug vitamino A, C, B9, B6, B2 ir E.

Mineralinės medžiagos – Špinatai turi gausų kiekį magnio. Tai pat nemažai geležies. Aptinkamos ir kitos mineralinės medžiagos: kalcis, kalis, varis.

Kaloringumas – 100g špinatų tai tik 23 kcal.

Įdomybės:

  • Špinatai išpopuliarėjo tik XIX a., kai šv. Vincento a Paulo vienuolės iš špinatų pagamintu vynu gydė elgetas, ligonius (ypač sergančius anemija). Antra jų populiarumo banga kilo tik prieš antrąjį pasaulinį karą, kai amerikiečių gamintojai pradėjo juos intensyviai reklamuoti. Ant pakuočių įpakavimų bei plakatuose buvo vaizduojamas savo raumenis rodantis išsišiepęs berniukas.
  • Didžiausias špinatų mėgėjas pasaulyje tai JAV animacinio filmo personažas vaikams Popeye (liet. Papajus), kuris „užvartojęs“ šių konservuotų daržovių įgaudavo neįtikėtinų jėgų.
  • Supjaustyti ir užšaldyti špinatai naudojamai kaip maistas akvariuminėms žolėdėms žuvims.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *